J:son Sweden

Realistic flies made easy

J:son

Realistische vliegen zien er vaak prachtig uit, maar veel binders zien op tegen de vele uren die in zo'n vlieg gaan zitten. En is die perfecte imitatie dan eindelijk klaar, dan gaat ie meestal in een lijst aan de muur, in plaats van dat ermee gevist wordt.

Begrijpelijk misschien, maar ook een beetje jammer. Want de moeilijkste (grootste, schuwste, meest kritische) vissen zijn waarschijnlijk juist met een realistische droge vlieg of nimf net wat eerder te verleiden tot een aanbeet...

json2stoneflynymphl

Gelukkig is er het J:son Sweden systeem, ontwikkeld door Claes Johansson, waarmee je snel en makkelijk zeer realistische, maar ook praktische en degelijke imitaties kunt binden, waarmee je dus ook echt gaat vissen. En natuurlijk vangen! J:son Sweden levert alle materialen en tools om zelf zulke vliegen te maken. Je hoeft daarvoor echt geen bindprofessor of wonderkind te zijn, en een realistische vlieg binden neemt met dit systeem ook geen uren in beslag. Iedereen kan het leren.

Het J:son systeem bestaat uit een serie tools zoals body pins, en diverse foams in echte insectenkleuren, om onzinkbare bodies voor droge vliegen te maken. Daarnaast diverse series vleugelbranders en wing materials voor de vleugels van o.a. sedges, eendagsvliegen en muggen. Ook steenvliegen en diverse terrestrials worden niet vergeten, zodat alle voor vliegvissers relevante insectengroepen, inclusief larven en nimfen, met het J:son systeem  kunnen worden geïmiteerd.

jsonmayflyweb

Het systeem wordt gecompleteerd met een grote collectie siliconen onderdelen, zoals rugschildjes, insectenpootjes, staartjes en antennes, tot kant-en-klare hopper legs voor realistische sprinkhaan imitaties.

jsonnymphlegsstoneweb

jsonhopperlegs

Nou heeft niet iedereen zin of tijd om dat allemaal zelf te doen, en eerlijk gezegd, het is best een investering om het hele systeem in huis te halen. Gelukkig heeft J:son ook de vliegen zelf te koop: de 'Match 'n Catch' collectie. Voor mensen die liever vissen... Hieronder een paar voorbeelden van zulke vliegen.

jsonsedgeweb

json2stonedryweb

json2maynimfweb

json2craneweb

Het J:son assortiment is veel groter dan we hier kunnen laten zien. Het omvat ook verschillende series haken, specifiek voor de J:son extended body vliegen; micro wartels voor het werpen van grote droge vliegen; non-twist leaders met zulke wartels al ingebouwd; hele series vliegensets - leuke cadeaus zijn dat - en nog veel meer.

Kijk voor ons voorraadassortiment in de catalogus,
en voor alles wat J:son te bieden heeft op hun eigen website:

jsonlogoozl