CORTLAND LINES

Since 1915

Cortland lines

Cortland Line Co. is de oudste nog actieve fabrikant van vliegenlijnen ter wereld, en still going strong. Cortland maakt topklasse vliegenlijnen voor klassieke en moderne technieken en hengels. Van een eenvoudige beginnerslijn voor een traditionele forel outfit tot een high-end lijn voor de tropische flats visserij: voor elke situatie, en voor elk budget is er een passende Cortland lijn.

cortlandgirl
Photo: Brad Dickey

Behalve vliegenlijnen maakt Cortland ook verschillende soorten backing en ook hierin behoren ze tot, nee, zijn ze de wereldtop. Daarnaast produceert Cortland ook diverse series hengels, van zeer betaalbare beginners kits tot state-of-the-art wedstrijdhengels waar bekende topmerken stikjaloers op zijn!

Enkele van de populairste lijnen:

444 peach: deze lijn zit al ruim 50 jaar in het Cortland assortiment. Voor velen was het de eerste lijn waar ze ooit mee visten. Nog steeds is deze makkelijk te hanteren all-round lijn een van de beste op de markt, en met name opvallend goed presterend in zeer koud water. Lange leaders slaan probleemloos over en de duurzaamheid is legendarisch. Tegenwoordig met welded loop - want zelfs een classic kan verbeterd worden.

 

444-classic-floating-peach_640

Sylk: voor sommige vliegvissers gaat er niets boven het unieke gevoel van een splitcane hengel met zijden lijn. De Sylk is de eerste moderne lijn die de eigenschappen van een zijden lijn zeer goed benadert, echter zonder het hoge prijskaartje en tijdrovende onderhoud. De dunne diameter, de lange graduele taper, de soepelheid, natuurlijke kleur en delicate werpkwaliteiten maken dit tot de mooiste lijn voor het fijne werk. Voor alle soorten hengels!

444-classic-sylk

Fo-Tech: Als je echt grote afstanden wilt werpen, en dan hebben we het over 35 meter of meer, dan moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar je kan ook de makkelijke weg kiezen en voor een Fo-Tech lijn gaan. Dan zal je nog steeds moeten oefenen, maar deze lijn maakt het je wel een heel stuk makkelijker. De lengte is 130 ft, zeg maar 40 meter, en dat is niet voor niks, want die afstand is met een béétje werptechniek zomaar haalbaar. Ook voor jou!

Compact sink series: Een serie zinkende lijnen met intermediate volglijn. Gemaakt om snel te werpen en snel op diepte te zijn. Doordat de volglijn intermediate is, voel je veel meer contact met de vlieg / streamer / vis dan bij een drijvende volglijn. Leverbaar in drie sink rates: type 3, type 6 en type 9, met resp. zinksnelheden van 3-4 ips, 6-7 ips en 9-10 ips (inch per seconde). Elke zinksnelheid is leverbaar in meerdere aftma's / grains, van # 5/6 (200 grains) tot en met # 11/12 (425 grains).

Big Fly: zoals de naam al zegt: voor grote vliegen. En dat mag ECHT GROOT zijn. Bass bugs, forse snoekstreamers,  tandem rigs, noem maar op. De agressieve front taper en extra zware front belly maken het werpen van zulke halve kippen tot een plezier. De wrijvingsarme PST coating en de stugge volglijn zorgen ervoor dat deze lijn schiet als geen ander. De dyna tip blijft altijd hoog drijvend. Met loops aan beide kanten.

big-fly_640px

 

Liquid Crystal Flats taper: DE lijn voor het vissen in tropische wateren. De harde, gladde PE+ coating laat de lijn sneller en verder schieten dan welke tropische lijn dan ook. De wat langere front taper zorgt voor een delicate presentatie. De lijn is in twee kleuren leverbaar: clear of blauw. De doorzichtige lijn is nagenoeg onzichtbaar voor vis en visser, de blauwe lijn is voor de visser goed te volgen maar voor de vis zeer moeilijk te zien tegen de lucht. De werpeigenschappen zijn uitstekend. De lijn heeft vrijwel geen rek, voor maximale controle en inhaking, en blinkt, net als alle Cortland lijnen, uit in duurzaamheid.

 

flatstaperblue

Blitz: HET nieuwe succesnummer voor de Deense zeeforel en aanverwante visserijen, waarbij je snel wilt kunnen reageren op zichtbare, jagende vis. De Blitz heeft een compacte glasheldere intermediate front belly. De sky-blue volglijn is op het water makkelijk te zien en geeft aan wanneer het tijd is om opnieuw te werpen. De HTx coating zorgt voor een cleane lijn die supersnel schiet, met een minimum aan valse worpen.

blitz_lightblue-clear_640px_0

Small game intermediate: deze lijn bestaat uit een soepele, glasheldere intermediate (zeer langzaam zinkende) mantel die over een gemêleerde, camouflagekleurige kern is aangebracht. Je hebt bij het vissen geen last van de wind, omdat de lijn net door het oppervlak heen zinkt. Het is één van de populairste lijnen ter wereld voor het vissen op reservoirs en forelvijvers. De lijn is nauwelijks zichtbaar voor de vis,  werpt en schiet als de beste en gaat jarenlang mee. De Camo kleur blijkt voor de vis nog minder opvallend dan een geheel doorzichtige lijn, en dat komt door de onderbreking in de kleuren.

 

biggame_intermed_clear_camo_640px

Micron backing: wereldberoemd, en de standaard backing bij professionals. De strakke, ronde braid, gladde finish en lage rek maakt dit de beste dacron backing op de markt. Micron is in zeer vele, opvallende kleuren leverbaar. Hanteert zeer makkelijk en knoopt perfect. Rot niet en gaat zeer lang mee.

micron-line-backing_640px

Cortland Competition Rods: Cortland heeft al enkele jaren een mooie serie 'wedstrijd'hengels op de markt, voor een aantrekkelijke prijs. Daar was en is niks mis mee, maar het kon nog beter. In het voorjaar van 2017 zijn ze gekomen met een nieuwe serie competition rods, de MK II serie, waar vriend en vijand versteld van stond. Op de Fips Mouche WK vliegvissen 2016 in Vail, Colorado, werd al een pre-productie run van deze hengels gelanceerd, die de aanwezige wereldtop positief verraste. Veel beroemde topvissers stapten spontaan over naar de Cortland hengels en het hele erepodium stond aan het eind van de competitie vol met vissers die met Cortland visten. De hengels zijn ongelofelijk licht en sterk, de actie is snel maar niet hard, met een krachtige butt sectie en een zeer gevoelige tip, die lossers voorkomt en het vissen met extreem dunne tips mogelijk maakt. Lees er hier meer over: Cortland Competition MK II rods

cortland3rod

Meer info en meer Cortland producten vind je in onze catalogus, of de Cortland catalogus, of bezoek de Cortland website: