Review Drift XL hengels

Zoals je in een eerder nieuwsbericht hebt kunnen lezen, hebben we Constantijn Coppye, Belgisch deelnemer aan de WK vliegvissen jeugd 2017, gesponsord met o.a. een Drift XL hengel van Wychwood, enkele reels en twee Cortland lijnen.
Hieronder vertelt hij in zijn eigen woorden wat hij van de hengel en lijnen vindt:

Constantijn: 'Ik heb het geluk gehad om gevraagd te worden door Wychwood en Poseidon om de Wychwood drift XL hengel uit te testen tijdens het wereldkampioenschap junioren begin augustus in Slovenië. Ik koos hiervoor de 9'6'' hengel, 3 lijn.

Eerst en vooral zou ik het willen hebben over het innovatieve mechanisme dat Wychwood bedacht om van deze 9'6'' hengel een 10'2" hengel te maken in slechts enkele seconden door middel van een uitschuifbaar stuk boven het handvat. 

Niet alleen tijdens de trainingen is dit zeer handig omdat je niet én een nymph- én een droge vlieghengel moet meenemen naar de rivier, maar ook tijdens de competitie heb ik dit zeer vaak gebruikt. Ik startte meestal met een indicator en nymph maar dat kon snel veranderen, vanaf het moment dat ik rijzende vis zag veranderde ik de nymph met een droge vlieg en verkortte ik mijn Wychwood hengel terug naar de standaard lengte (9'6'') en dit allemaal in minder dan 30 seconden. 

Maar uiteraard brengt dit systeem enkele kleine nadelen met zich mee zoals het feit dat een verkasoog ontbreekt. Dit is begrijpelijk omdat, wanneer de hengel in de verlengstand staat, het verkasoog 20 cm boven het handvat zou komen te staan en dan zou bij het casten de vlieg erin kunnen blijven haken.

Een absoluut pluspunt van deze hengel voor het competitievissen is de '20 cm marker'. De meeste competities hanteren de regel dat de minimum lengte voor een vis 20 cm moet zijn om in rekening gebracht te worden bij de puntentelling.
Door de aanwezigheid van deze marker zie je in één oogopslag of de gevangen vis meer dan 20 cm meet of niet, en zo heb je minder last van het bekende dilemma: de tijd nemen om de vis naar de controleur te brengen of de vis gewoon terug zetten en snel verder vissen.

Jammer genoeg heb ik dit niet kunnen uittesten op het wereldkampioenschap aangezien de minimum lengte voor een forel 25 cm was en voor een vlagzalm/kopvoorn/barbeel 30 cm. Maar hier zit je terug met het probleem van het verlengstuk. Wanneer de hengel in de verlengstand staat is de 20 cm marker geen 20 cm marker meer maar een 40 cm marker. Natuurlijk kan je de hengel terug in de normale stand schuiven om de vis te meten maar dit neemt wel terug enkele seconden extra.

Als laatste zou ik het graag willen hebben over het verschil in het casten tussen de 9'6'' hengel en de 10' hengel. Het heeft me positief verbaasd hoe dat je precies met twee totaal verschillende hengels vist wanneer je wisselt van stand en je begrijpt ook onmiddellijk waarom je liever niet cast met een nymph hengel met de droge vlieg.

Ik denk dat deze hengel een echte aanrader is voor zowel de beginnende als de meer gevorderde vliegvisser. Je spaart zeer veel geld uit door niet twee hengels te kopen maar gewoon een twee-in-één hengel aan te schaffen. En wanneer je competitie vist is dit zeker ook een must-have door bovenstaande redenen.

Ook had ik het geluk twee Cortland lijnen gesponsord te krijgen van Poseidon. Een hiervan was de 'Trout Boss HTX'. Deze drijvende lijn ligt zeer hoog op het wateroppervlak en haalt een opvallende hoge snelheid bij het schieten op het einde van de cast.

De andere was een Cortland Small Game Intermediate. Het mooie van deze lijn is dat hij praktisch onzichtbaar is voor de vis door de aangebrachte camouflage, het is een licht intermediate dat er voor zorgt dat hij juist onder het wateroppervlak ligt uit de wind.

Met oprechte dank aan Poseidon en Wychwood.'

Constantijn Coppye

Bedankt voor deze review Constantijn!

Jammer dat er geen podium-plaats voor je was weggelegd deze wedstrijd, maar er komen er vast en zeker nog meer. En meedoen is belangrijker dan winnen. Ga zo door!

Bert

 

Renomed scharen

Ook de beste vliegbind schaartjes ter wereld worden nu door Poseidon verdeeld. De Renomed scharen uit Polen zijn ware knip wonders, en zien er ook nog eens bijzonder fraai uit. Waarschijnlijk de laatste schaar die je koopt, want daarna heb je nooit meer een andere nodig.
Niet verliezen dus!

Je hebt keus uit 12 modellen:
10 vliegbindscharen en 2 braid cutters.

Kijk vlug op onze RENOMED pagina voor alle details!

Energie-neutraal!

Duurzaamheid en zorg voor het milieu staan bij Poseidon hoog in het vaandel. We zijn voor onze hobby en inkomen immers in hoge mate afhankelijk van de natuur. Dat is dan ook één van de redenen dat we een tijdje geleden hebben gekozen om voor de energievoorziening van ons bedrijf (en onze woning) zonnepanelen aan te leggen.

Het dak van ons magazijn bestond echter nog grotendeels uit ouderwetse (asbesthoudende) golfplaten. Een nieuw dak was dus een eerste vereiste. Daarom hebben we besloten twee vliegen in één klap te slaan en op het nieuwe dak meteen zonnepanelen laten plaatsen. Zo draait Poseidon vanaf nu 100% energie-neutraal op zelf opgewekte, groene zonne-energie.
Een goed gevoel.

Laat nu de zon maar schijnen!

Constantijn gaat voor goud

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zo luidt het gezegde. De vliegvisserij is een beetje aan het vergrijzen en we willen graag jongeren stimuleren om deze mooie tak van hengelsport te gaan beoefenen. Een manier is om jeugdige vliegvissers in het wedstrijdcircuit wat vooruit te helpen. Want goede resultaten van jongeren in competitieverband zijn een bron van inspiratie voor leeftijdsgenoten.

Daarom hebben we positief gereageerd op het verzoek van Constantijn Coppye uit Belgie om hem te sponsoren bij zijn deelname aan het WK jeugd vliegvissen in Slovenië komende zomer. Van 7-13 augustus wordt in Ljubno ob Savinji het door FIPS Mouche georganiseerde 16e Cortland World Youth Fly Fishing Championship gehouden, met deelnemers uit vele landen. Constantijn is een ervaren en succesvolle wedstrijd vliegvisser, zo werd hij in 2016 Belgisch kampioen rivier en in 2017 Belgisch kampioen reservoir vissen.

In samenwerking met Wychwood hebben we Constantijn gesponsord met een fraaie nieuwe Wychwood Drift XL verlengbare 9'6" # 3 hengel, zodat hij het kampioenschap kan vissen met een van de modernste hengels op de markt. Hij zal na de wedstrijd een recensie over deze hengel schrijven. Verder hebben we Constantijn voorzien van  reels van o.a. Wychwood, lijnen van Cortland en tippet materiaal van Frog Hair, en wensen hem van harte veel succes in Slovenië.
Aan de spullen zal het vast niet liggen... 🙂  Vang ze, Constantijn!

Volg Constantijn op zijn facebookpagina

Hier vind je meer info over het WK vliegvissen jeugd 2017

Wychwood Travel Bag

Reizen zit de vliegvisser in het bloed. Je moet wel, hier in Nederland zijn de forellenbeken en zalmrivieren ver te zoeken... De Wychwood Quest Long Haul Roller reistas is DE oplossing voor de reizende vliegvisser. Hij is groot (120 liter inhoud), en slim ontworpen, met een apart compartiment voor waders en waadschoenen, een inwendige ruimte voor je hengels (in kokers) en verschillende vakken en zakken voor reels, vest en kleinere items. Opengeklapt is ie makkelijk in te laden. De travel bag is aan één kant voorzien van duurzame, soepel draaiende wielen voor optimaal reisgemak. Aan de andere kant garandeert een stevige neopreen grip dat je controle houdt over de tas. De rits kan met een hangslot afgesloten worden, da's mooi veilig. Al je visspullen in één tas, hoe makkelijk kan het zijn?

De afmetingen van deze tas zijn 88 x 39 x 39 cm. Daarmee voldoet ie aan de normen van luchtvaartmaatschappijen voor ruimbagage. Hij mag dus mee het vliegtuig in!
Meer over Wychwood vind je op de Wychwood pagina